DESCRIPCIÓN SEMANA 3:

Describe, usando adecuadamente la terminología científica, lo que ves en la siguiente imagen (por G.F. y G.N.)


Dibujo2.JPG

Por G.F.
En aquesta imatge es mostra la interrelació entre el cicle ovàric i l'endomètric tenint en compte una duració de 28 dies.Una dona pot quedar-se embarazada si té relacions fins a 5 dies abans de l'ovulació. Això es degut a que els espermatozoides poden viure en el cos d'una dona durant 3 o 5 díes i esperar fins al dia de l'ovulació per fertilitzar l'òvul. Llavors el periòde fértil de la dona,compen el dia de l'ovulació i 3 o 5 díes abans i 1 o 2 dies després de l'ovulació (l'óvul te un temps de vida aproximat de 24 a 48 hores). El dibuix del que surt una fletxa es l'ovulació i la clau que junta els 3 dies es el periòde de menstruacio.

Por G.N.
Els ovaris tenen la doble funció de produir gàmetes (oòcits) i de secretar les hormones sexuals femenines, els estrògens i la progesterona.
Al començament de cada cicle ovàric, que es considera coincident amb el primer dia de la menstruació, comencen a augmentar de mesura diversos fol·licles primordials per la influència d’una hormona secretada per la adenohipòfisi, l’hormona fol·liculoestimulant (FSH). Es distingeixen 3 fases en el cicle ovàric:

  1. fase fol·licular: Del dia 1 al dia 14 del cicle. Durant el desenvolupament fol·licular, el fol·licle secundari augmenta de mesura i arriba a ser el fol·licle de Graaf o fol·licle madur, a punt per a descarregar l’òvul (l’oòcit secundari). Durant aquesta primera fase del cicle ovàric, el fol·licle en desenvolupament sintetitza i secreta l’estrogen 17-beta estradiol, que és el responsable del desenvolupament de l’endometri en la fase proliferativa del cicle uterí.
  2. ovulació: El fol·licle descarrega l’òvul (oòcit secundari). Tot el procés, fins aquí, dura uns 14-16 dies, comptats a partir del primer dia de la menstruació. L’oòcit és alliberat i és introduït a l’interior de la trompa i transportat cap a l’úter. Prop del dia 14 del cicle, les cèl·lules de la adenohipòfisi responen als polsos de l’hormona alliberadora de gonadotropines (GnRH) i allliberen les hormones fol·liculoestimulant (FSH) i luteoestimulant (LH). La LH causa la ruptura del fol·licle madur i l’expulsió de l’oòcit secundari i del líquid fol·licular, és a dir, l’ovulació.

VOLVER